Szülők gyakran kérdezik tőlem, hogy – óvodás, kisiskolás – gyereküknek milyen harcművészeti vagy küzdősport edzéseket javaslok. Ezzel a cikkel próbálok most segíteni. A szülők által megnevezett cél általában az, hogy “sportoljon valamit a gyerek, és jó lenne, ha egy kis önvédelmet is tanulna”.

Lehet azt gondolod, hogy csípőből a saját edzéseimet fogom javasolni, pedig nem. Több okból sem.

A legjelentősebb ezek közül, hogy én csak felnőttekkel foglalkozok, de gyerekek számára egyébként sem a saját edzéseimet tartom a legmegfelelőbbnek.

Gyerekek számára a JUDO-t vagy a BIRKÓZÁS-t ajánlom.

Természetesen csak akkor vidd ilyen edzésekre, ha ő maga is szeretne ilyen edzésekre járni. Ha másfajta sport érdekli, akkor vidd másfajta sportra. Ne erőltesd rá! Ha látta a Kung-fu Pandát, akkor úgysem tudsz mit tenni, először Kung-fu-zni kell vinned. 🙂

Miért JUDO, miért BIRKÓZÁS?

Számos oka van, íme néhány:

  • Mert ezeknek az edzéseknek már az elején megtanulnak sérülésmentesen esni, gurulni, érintkezni a talajjal. Ez az ügyesség nagy hasznára lesz az élet számos területén, és megalapoz számára bármilyen későbbi önvédelmi képzést is. Ha ezeken az edzéseken semmi mást nem tanul meg, csak az eséseket és gurulásokat, már akkor is megérte.
  • A JUDO és BIRKÓZÓ sportokban a küzdő felek között folyamatos testi kontaktus van. A gyerek (ha jó az edző) testileg-lelkileg hozzá fog szokni mások testének kontrollálásához, illetve hozzá fog szokni ahhoz is, hogy mások kontrollálják az ő testét, és hogy ezek közül egyik sem feltétlenül szörnyű vagy sokkoló dolog. Az életben ennek szintén nagy hasznát fogja venni. Ha ezeken felül megtanul még néhány alapvető fogást, dobást és gáncsot is, az már csak hab lesz a tortán.
  • Mert ezeken az edzéseken nincs ütés és nincs rúgás. Azt gondolom egy kisgyerek számára nem az az elsődleges, hogy megtanuljon ütni vagy rúgni, pláne nem az, hogy őt magát üssék vagy rúgják. Lehet ezzel vitatkozni, nekem ez a véleményem. Az önvédelem szempontjából majd ezekre a képességekre is feltétlenül szükség lesz, de nem gondolom, hogy ezekkel kellene kezdeni.
  • A fenti két sportág természetesen alaposan megedzi a testet, fejleszti az ügyességet, a gyorsaságot, az erőt, az állóképességet, a kitartást, a fegyelmet stb. stb., de ezeket megteszik más sportágak is.
  • Mindkét sportág nagyon régóta működik Magyarországon, vannak jó edzők, akik régóta foglalkoznak gyerekekkel. Keresni kell egy szimpatikus, hozzáértő szakembert, egy jó csoportot, és ha a gyereknek is bejön ez a mozgásforma, akkor ez nagyon jó alap lesz a számára.

Később lehet folytatni valamilyen ütő, rúgó sporttal, harcművészettel, ami teljessé teszi a gyerek önvédelmi képességeit. Például az Ökölvívással, a Thai box-al, a Kick Box-al vagy az én edzéseimmel, ami gyakorlatilag az Ökölvívás és a Kung-fu ötvözete, és kimondottan az önvédelemről szól.

Megjegyzés:

Ajánlásomban a gyerek optimális testi-szellemi fejlődését, illetve önvédelmi képességeinek megalapozását vettem alapul.

Ha nem egy hosszú távú megalapozó képzésről van szó, hanem gyors segítségre van szükség, mert például a gyereket bántják az iskolában és tenni kell valamit, hogy a gyerek képes legyen megvédeni magát, az egy másik helyzet.

Sifu Rigler Norbert

Jogi nyilatkozat:

Az oldal tartalma a szerző szellemi tulajdona. Megjelentetése más weboldalakon részben vagy egészben kizárólag változtatás nélkül, a szerző nevének feltüntetésével és az eredeti oldalra mutató link megjelenítésével engedélyezett.